Amasya 11. Coğrafi ürününü tescil ettirdi
Haber
02 Temmuz 2022 - Cumartesi 00:15
 
Amasya 11. Coğrafi ürününü tescil ettirdi
"Amasya Yağlısı” Coğrafi İşaret aldı. Böylece Amasya, 11. yöresel ürününü Tescil Ettirmiş oldu.
AMASYA Haberi
Amasya 11. Coğrafi ürününü tescil ettirdi

 

Amasya Valiliği öncülüğünde Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği tarafından coğrafi işareti tescil edilen  “Amasya Yağlısı”nın Coğrafi İşaret Tanıtım Programı gerçekleştirildi.

 Büyük Amasya Otelinde düzenlenen programda Vali Mustafa Masatlı’nın yanı sıra Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, protokol üyeleri, STK temsilcileri ile basın mensupları yer aldı.

Programda konuşan Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Amasya’ya özgü lezzetlerin tüm Dünya’ya tanıtılmasının önemine dikkat çekerek, ‘Amasya Yağlısı’ Coğrafi İşareti Tescilinin İlimize hayırlı olması temennisinde bulundu.

Amasya Yağlısı’nın Coğrafi İşaret Tanıtımını yapmanın mutluluğu içerisinde olduklarını ifade eden Vali Mustafa Masatlı şunları kaydetti: “Büyük bir tarihi mirasın üzerinde yer alıyoruz. İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden birinde yaşıyoruz. Tarihimizi ve kültürümüzü koruyarak bir sonraki kuşaklara aktarmamız çok önemlidir.

Bizim en büyük çalışmalarımızdan bir tanesi UNESCO’dur. 2020 yılının Ağustos ayından itibaren yaklaşık iki senedir Valiliğimiz, Belediye Başkanlığımız ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızla beraber imzaları attık. Çalışmalar ciddi derecede hızlı bir şekilde gitmektedir. Alan başkanlığı kuruldu. Hazırlıklar devam etmekte ve inşallah Ekim ayında bitecek.

Bunun yanında Saraydüzü Kışla Binamız kütüphaneye dönüştü. Yazma Eserler Kütüphanemizin restorasyonuna başladık. Geleneksel Türk El Sanatları Merkezini açtık. Haftaya da Anonim Türbenin açılışını yapacağız. Şehrimizde küçük ve tarihi bir doku olarak insanlarımızın hizmetine sunulacak. Diğer taraftan pek çok restorasyon yapıyoruz. 11 adet çeşmenin restorasyonuna başladık.

İnsanlar bir İl’e geldiğinde üç tane şey arıyor. Doğal ve tarihi güzellik, konaklama tesisleri ve yeme içme. Tarihi ve kültürel güzelliklerin ortaya çıkarılması ve restorasyonlarıyla ilgili gerçekten ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Konaklama ile ilgili buraya gelecek turistlerin güzel mekânlarda konaklaması gerekiyor. Biz de Büyük Amasya Otelimizdeki odaları tekrar tadilattan geçiyoruz. Yaklaşık 10-15 gün içerisinde bitiriyoruz. Maliyeti ise yaklaşık 5 milyon TL harcanılmış olacak.

Coğrafi İşaretler bir şehrin, bir Ülkenin kendine özgü ürünlerini tescillemek ve aslına uygun olarak, tadını, şeklini ve üretim yöntemini muhafaza ederek korunmasını sağlamak adına büyük önem taşımaktadır.

Amasya’ya geldiğimizde, ilimizin 4 adet coğrafi işaret tescili bulunmaktaydı. Bizlerde Amasya turizmine katkı sağlamak amacıyla, Valiliğimizin öncülüğünde, başta gastronomi ağırlıklı olmak üzere ilimize ait coğrafi işaretlerin arttırılması yönünde çalışmalarımıza başladık.

Bizim tarihi köklerimizi anlatan, hem hüzünlü günümüzde hem de mutlu günümüzde sofralarımızda olan bir ürünümüzü bugün teşhir edeceğiz. Daha önce Amasya Etli Çiçek Bamyası Yemeği, Amasya Toyga Çorbası, Amasya Baklalı Dolma, Amasya Çöreği, Amasya Patlıcan Pehli ve Amasya Burmalı Çöreğin Resmi Coğrafi İşaret Belgelerini bildiğiniz üzere almış ve Coğrafi İşaretli Ürün sayımızı 10’a çıkarmıştık.

Turizm sektörü nitelikli konaklama tesisleri ve yiyecek içecek işletmeleri ile bir bütündür. Özellikle yabancı turistler gezdikleri şehirlerin kendine özgü tatlarına, geleneksel ürünlerine ve sanatsal faaliyetlerine de ilgi gösterirler.

Bugün de yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda, “Amasya Yağlısı”nı, Amasya’mızın 11. coğrafi işaretli ürünü olarak tescillemiş olduk. Bu sayede 4 olan coğrafi işaret tescil sayımız 11’e çıkmıştır.

Bizler sahip olduğumuz 11 coğrafi işaret tesciliyle yetinmiyoruz. Şu an itibarıyla devam eden 22 tane daha coğrafi işaret çalışmamız bulunmaktadır. Bunların tamamında başarılı olacağımızı düşünüyorum.

Kısmet olursa 2022 yılı içerisinde diğer 22 adet coğrafi işaretimizi de tescil ettirerek, coğrafi işaret sayımızı 33’e çıkaracağız. Bu çalışmaların nihayete ermesiyle, ilimizin köklü tarihi, kültürü ve geleneklerini de en iyi şekilde yansıtarak, bu alanda Türkiye’de önemli bir noktaya gelmiş olacağız.

Bu çalışmalar öte yandan özellikle gastronomi turizmi için ziyaretler gerçekleştiren yerli ve yabancı misafirlerin ilgisini çekecek ve İlimiz turizmine olumlu katkı sağlanacaktır.

Bu düşüncelerle yeni Coğrafi İşaretli ürünümüzün Amasya’mıza hayırlı olmasını temenni ediyor, bu sürece katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.”

Vali Mustafa Masatlı’nın konuşmasının ardından Coğrafi İşareti alınan Amasya Yağlısı’nın tescil belgesi teslim alındı.

Kaynak: (Karadeniz Hayat) - KARADENİZ HAYAT Editör: BİRSEN KALKAR
Etiketler: Amasya, 11., Coğrafi, ürününü, tescil, ettirdi,
Yorumlar

Adıyaman Evden Eve Nakliyat Besni Evden Eve Nakliyat Çelikhan Evden Eve Nakliyat Gerger Evden Eve Nakliyat Gölbaşı Evden Eve Nakliyat Kahta Evden Eve Nakliyat Samsat Evden Eve Nakliyat Sincik Evden Eve Nakliyat Tut Evden Eve Nakliyat

Rize escort bayan

Haber Yazılımı