Amasya'da 2 bin 600 yıllık Sunak keşfedildi

Amasya'da Oluz Höyük kazılarında Frig dönemine ait 2 bin 600 yıllık 'Kubaba Sunağı' keşfedildi.

Resmi İlan Yayın: 19 Nisan 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 19.04.2021 11:49:56
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez ve ekibi Oluz Höyük kazı çalışmaları sırasında Friglerin kutsal tanrıçası Kubaba’nın heykeline ait parçaya rastladı.

Kazı ekibinin Kububa’nın parçasını bulduğu bölgeye yoğunlaşmasıyla Frigyalılar dönemine ait 2 bin 600 yıllık dini ibadetlerin yapıldığı ‘Kububa Sunağı’ keşfedildi.

Dönmez, kazılarda bulunan sunağın ilk olduğunu belirterek, “Keşfettiğimiz Kubaba Sunağı Anadolu arkeolojisi açısından bir ilk durumunda. Bundan sonraki aşamada da restorasyon çalışmalarını gerçekleştireceğiz.Özellikle antik dönemde adakların adanıp kurban sunularının yapıldığı dini yapılar olan sunaklar mimari açıdan da değer taşımaktadır. Bugüne kadar bu bölgede Kubaba tapınımı ile ilgili Boğazköy ve Alacahöyük’ten pek çok bilgi bilmemize rağmen ilk defa bu inanca ait önemli bir yapıyı açığa çıkarmış bulunuyoruz. 14 yıldır arkeolojik kazılarımız sürüyor. Bu keşif, 10 kültür katmanının saptandığı Oluz Höyük’ün her dönemde kutsal bir önemi olduğunu gözler önüne serdi.” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.