Atalarının Danslarını Gençlere Ve Çocuklara Öğretiyorlar

Samsun Balkan Türkleri Derneği, unutulmaya yüz tutmuş 7 halkoyununu Atalarımın Dansı Gençlik Projesi ile gençlere ve çocuklara öğreterek yeniden hayat veriyor.

Gündem Yayın: 22 Şubat 2022 - Salı - Güncelleme: 22.02.2022 15:51:50
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
747 okunma
Google News

Samsun Balkan Türkleri Derneği bu projede downsendromlu öğrencilere de yer vererek farkındalık yaratıyor.

 

 

Balkan Türkleri Derneği yaklaşık 10 yıldır Selanik Yöresi Halk Oyunlarına yönelik olarak verdiği kursları bu yıl Atalarımın Dansı Projesialtında toplayarak, downsendromlu gençlerin de içerisinde yer aldığı bir Genç Balkan Halk Dansları Ekibioluşturdu.

Unutulmaya yüz tutmuş, Cigoş, Karşılama, Debreli Hasan, Telgrafın Telleri, Kasap, Çoban Kızı ve Sallama oyunları, Eğitmen Kurs hocaları Ali Ertürk,  Gürkan Yüksel, Edanur Kalyoncu tarafından gençlere ve downsendromlulara öğretiliyor.

 

Proje kapsamında+1’likte dans ediyoruz sloganıyla dezavantajlı gruplardan downsendromlu gençlerede eğitim vererek onların akranlarıyla kaynaşmasını sağlandı.

Kültürel Ögeleri Yaşatılacak

Samsun Balkan Türkleri Derneği Başkanı İbrahim Özdemir, “Derneğimiz, öncelikle yöremiz oyunlarının milli eğitim müfredatına girmesini sağlayarak ülkemizin dört bir yanında kurs açılması imkânını sağlamış ve bu alanda yıllardır büyük emek vermiştir. Her yıl düzenlenen kurslarımız bu proje kapsamında yaş gruplarına göre daha geniş kapsamlı yürütülerek, downsendromlu gençlerimiz de aramıza katılmıştır. Amacımız önemli ölçüde mübadil nüfusu içeren ilimizde, Balkan Türklerine ait kültürel öğeleri yaşatan, bizleri ulusal ve uluslararası alanlarda temsil edebilecek profesyonel bir ekibin yetiştirilmesi ve daimi kılınmasıdır” dedi.

Atalarımın Dansı Projesinde 280 Kişi Eğitim Aldı

Proje işleyişi hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü AdemTuğral, “Proje dönemi içinde eğitim verilen gruplardan150 çocuk, 120 yetişkin ve 10 down sendromlu kursiyerimiz olmak üzere toplam 280 kişinin unutulmaya yüz tutmuş yöre danslarını öğrendi.Bu gruplar içinden profesyonel olarak yetiştirecek 50 kişiye ayrıca sahne için eğitimler veriliyor.

 

Yinepandemi dönemi de dikkate alınarak eğitimlere katılamayanlar ve bundan sonrası için de evden öğrenme imkânı sağlayacak olan Selanik Mübadilleri Yöresi Halk Oyunlarına ait eğitim kayıtlarının da ayrıntılı olarak hazırlanıyor. Kısa zamanda sosyal medyada ve diğer internet hesaplarında yayınlanacak eğitimlerle kişiler buradan da bilgi ve eğitim alabilecekler” dedi.

Dernek Başkanı Özdemir ayrıca “13 Mayıs 2022 tarihinde Samsun Büyük Şehir Sanat Merkezinde yapılacak bir Balkan Halk Dansları gösterisi ile projeyi tamamlayacaklarını ve proje tamamlansa dahi eğitimlerin ve unutulmaya yüz tutan yerel kültüre ait projelerinin devam edeceğini” söyledi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.