Atasam Tıp Merkezi Üroloji Uzmanı Dr. Çağlar Yıldırım : VARİKOSEL Kabusunuz olmasın

Atasam Tıp Merkezi Üroloji Uzmanı Dr. Çağlar Yıldırım Varikosel ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Yayın: 06 Mayıs 2022 - Cuma - Güncelleme: 06.05.2022 15:34:19
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Dr. Yıldırım uygun bir tedavi ve cerrahi operasyon ile varikoselin iyileşmesinin sağlanabildiğini söyledi.

 

Atasam Tıp Merkezi Üroloji Uzmanı Dr. Çağlar Yıldırım’ın Varikosel ile ilgili açıklamaları:

Varikosel nedir?

Testislerden çıkan kirli kanı taşıyan toplardamarlarda oluşan genişleme ve varisleşme nedeniyle bu damarların iyi görev yapamaması sonucu oluşan hastalıktır. Bu damarlarda biriken kirli kan nedeniyle damarlar şişer ve dışarıdan daha görülebilecek buruşuk bir görüntü oluşur.

Ne sıklıkta görülür?

Varikosel, erişkin erkek popülasyonunun 15-22’sinde izlenen, ancak çocuk sahibi olamama nedeni ile başvuran erkeklerde 30-40 oranında saptanan, erkek kısırlığının en sık nedenidir.  Genellikle sol tarafta görülse de her iki testiste de olabilmektedir.

Zararları nelerdir?

Varikosel genellikle ergenlik döneminde başlar ve ilerleyici bir hastalıktır. Mevcut verilere göre testislerdeki ısı artışı ve toplardamarlardaki reflü akım en sık kabul görmüş mekanizmalardır. Tanıda geç kaldıkça olumsuz etkileri artar.

Kasıktan başlayıp bacağa vuran ağrılar yapabilir.

Erkek hormonu seviyesinin düşmesine neden olabilir.

Testislerin küçülmesine işlevlerinin bozulmasına neden olabilir.

Sonuç olarak varikosel erkek kısırlığına neden olabilir.

Nasıl tanı konulur?

Varikosel tanısı, bu konuda deneyimli bir üroloji uzmanı tarafından yapılan fizik muayene ile konur. Tanı için ek bir görüntüleme yöntemine ihtiyaç yoktur. Ancak tanı koymada güçlük yaşanan durumlarda yine deneyimli bir radyoloji uzmanı tarafından yapılan doppler ultrasonografi gerekli olabilir.

Ayrıca çocuk sahibi olamama şikayeti ile başvuran ve varikoseli olan hastaların değerlendirmesinde ayrıntılı tıbbi/cinsel değerlendirme ve fizik muayene sonrası en az 2 adet sperm analizi yapmak gerekir.

Tedavisi nasıldır?

Günümüzde klinik başarısı en yüksek ve komplikasyon oranı en düşük tedavi modeli mikro cerrahi yöntemle yapılan varikoselektomi ameliyatıdır. Bu ameliyat özel eğitim ve deneyime sahip cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Aksi halde hem başarı şansının düşmesi hem de komplikasyon oranlarının artması kaçınılmazdır.

Kasık bölgesinden yapılan 2 cm’lik bir cilt kesisi yardımı ile genişlemiş bu damarlara ulaşılır. Daha sonra mikroskop sayesinde testisin atardamar, sinir ve lenf dolaşımı korunarak toplar damarları iptal edilir.  Mikrocerrahi yöntemle yapıldığında hastalığın nüks etme oranı 1-2 iken, mikrocerrahi uygulanmayan olgularda bu oran 40’a kadar çıkmaktadır.

Ameliyatın başarı şansı nedir?

Mikroskobik varikoselektomi ile hastaların 60-80’inde sperm değerlerinde iyileşme izlenir. Ameliyat sonrası gebelik sağlanma oranları ise ’20-69 arasında değişebilmektedir.

Ameliyat mı tüp bebek tedavisi mi?

Varikosel var ise onu tedavi etmeden herhangi bir yardımcı üreme tekniği önermemek gerekir. Varikosel spermlerin genetik yapısında da sorunlar yaratabilir ve bu nedenle döllenme olsa dahi gebeliğin düşük ile sonuçlanma riski artar. Bu da çiftlerde psikolojik travmalara ve maddi kayıplara neden olabilir. Varikoselektomi ameliyatı sonrasında halen gebelik sağlanamamış olgularda ise yardımcı üreme teknikleri son çare olarak kullanılabilir.

Ameliyat süreci nasıldır?

Ameliyat teknik olarak zor olmasının yanında iyileşme süreci nispeten rahattır. Spinal anestezi (belden aşağısı uyuşturularak) veya genel anestezi altında yapılabilir. Hastalar ameliyat sonrası aynı gün veya bir gün sonra eve taburcu edilir. Birkaç gün içerisinde normal sosyal hayatlarına dönebilirler. Ameliyat sonrası 3-4 hafta kadar bölgesel ağrılar olabilir ancak hekiminiz tarafından bu ağrıların en hafif şekilde atlatılması sağlanacaktır.

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.