‘Bir Belgeselcinin Hicaz'da 40 Yılı’ Fotoğraf Sergisi Açıldı

Belgesel yapımcısı ve fotoğraf sanatçısı Ömer Faruk Aksoy’un kutsal topraklarda objektifine yansıyan fotoğraflarından oluşan “Bir Belgeselcinin Hicaz'da 40 Yılı” isimli sergisi, Beşiktaş’taki TBMM Milli Saraylar Saray Koleksiyonları Müzesi Sanat Galerisi’nde açıldı.

Gündem Yayın: 12 Ekim 2022 - Çarşamba - Güncelleme: 12.10.2022 13:59:01
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
748 okunma
Google News

 

 Sanatseverler, 31 Ekim Pazartesi gününe kadar sergiyi ziyaret edebilecek.

 

Belgesel yapımcısı ve fotoğraf sanatçısı Ömer Faruk Aksoy, kutsal topraklarda objektifine yansıyan fotoğraflarından oluşan “Bir Belgeselcinin Hicaz'da 40 Yılı” isimli fotoğraf sergisini sanatseverlerin beğenisine sundu.

 

Sergi, Kuveyt Türk’ün üst yönetimi ve çalışanlarının yanı sıra kültür sanat camiasından önemli şahsiyetlerinin katılımıyla 11 Ekim 2022 Salı günü açıldı. İstanbul Beşiktaş’taki TBBB Milli Saraylar Saray Koleksiyonları Müzesi Sanat Galerisi’nde açılan sergi, 31 Ekim Pazartesi gününe kadar ziyaret edilebilecek.

 

“Kutsal beldelerimizin yakın tarihine ışık tutan bir sergi”

Serginin hayata geçirilmesine katkı sunmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirten Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, açılışta yaptığı konuşmada, “Katılım finans hizmetlerimizin yanı sıra ‘değerlerimizle büyüyoruz’ anlayışıyla hareket ederek, kadim medeniyetimizi yansıtan eserlerin gelecek kuşaklara ulaştırılması için gayret ediyor, bu kapsamda kalıcı değer üreten kıymetli sanatçılarımızın yanında yer alıyoruz. Mukaddes toprakların eşsizliğini ortaya koyan ‘Bir Belgeselcinin Hicaz’da 40 Yılı’ isimli fotoğraf sergisi, kadim medeniyetimizin izlerine ışık tutarak yolumuzu aydınlatıyor, değerlerimizin kuşaktan kuşağa aktarılmasına öncülük ediyor, örnek oluyor. Âlemlere rahmet olarak gönderilen Resulullah’ın (sas), ‘Benim ümmetim orta ümmettir’ hadisi şerifine atıfla; aşırılıktan uzak, dosdoğru, dingin, temiz ve samimi duygularla dini hissiyatı yaşatan ve kutsal mekanları yansıtan bu kıymetli serginin hayata geçirilmesine katkı sunmaktan ve sizlere takdim etmekten dolayı büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Kutsal toprakların son 40 yılını, büyük emek ve gayretle bizlere bir sergiyle sunan ve genç kuşaklara aktarılmasına vesile olan belgesel yapımcısı ve fotoğraf sanatçısı Ömer Faruk Aksoy Beyefendiye en derin şükranlarımı sunuyorum. Tüm sanatseverleri, kutsal beldelerin yakın tarihine ışık tutan, manevi duygu ve değerlerimizi zirveye taşıyan sergimizi ziyarete davet ediyorum” dedi.

 

 

Ömer Faruk Aksoy'un, kutsal topraklar Mekke ve Medine’yi de kapsayan Hicaz bölgesinde 1980’li yılların başından itibaren özel izinlerle çektiği müstesna fotoğraflardan oluşan sergi, Hicaz bölgesine gitmemiş olanların tanıklı ve doğru bilgi edinmelerini sağlarken, İslam medeniyetinin geçmiş izlerine de ışık tutuyor. Genişletme çalışmaları ve düzenlemeler nedeniyle sürekli değişen Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’nin değişim ve dönüşüm sürecine herkesin şahit olmasını sağlayan sergi, ecdadımızın kutsal topraklarda inşa ettiği tarihi eserleri, yapılan ilaveleri, ibadethanelerdeki benzersiz hatları ve eşsiz katkıları gözler önüne seriyor.

 

Ömer Faruk Aksoy kimdir?

Ömer Faruk Aksoy, 1952 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 1972’de film çekim teknikleri eğitimi için Avrupa’ya gitti. İki yıl sonra Türkiye’ye dönerek Yeşilçam’da filmcilik hayatına başladı. Haşhaş, Güneş Ne Zaman Doğacak, İntikam, Bir Adam Yaratmak gibi filmlerde görev aldı. Ocak 1980'de Londra'ya gitti. Orada tanıştığı İngiliz film ekibiyle Afrika'ya giderek, Eritre ve Etiyopya savaşını çekti. Böylece belgesel filmciliğe başladı. Ocak 1981'de Lübnan’daki iç savaşı sona erdirmek için Taif’te bir araya gelen, İslam Ülkeleri Zirve Konferansı çekimlerini yaptı. Ardından Suudi Arabistan Kral Abdulaziz Üniversitesi'nin Hac Araştırmaları Merkezi’nin bir projesi kapsamında 1981-1985 yılları arasında film çalışmaları yaptı. 1986 yılından itibaren ise Suudi Arabistan'da ilk ve tek freelance kameraman olarak çalışmaya başladı. 35 yıl boyunca bilfiil yürüttüğü bu süreçte BBC, Discovery, National Geographic gibi birçok televizyon kanalı için hac filmleri çekti. 2017 yılında TRT 2’deki Evliya Çelebi'nin Dünya Şehirleri seyahat programında, kamera arkasından ilk kez kamera önüne geçti. Dünya Şehirleri programına devam eden Ömer Faruk Aksoy, bugüne kadar Londra, İstanbul, Kahire, Granada, Cidde gibi şehirlerde sergiler düzenledi. Evli olan Aksoy, iki çocuk babasıdır.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.