‘Eskipazar’da 600 Yıllık Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Altınordu ilçesi Eskipazar Camii’nde restorasyon ve cami çevresinde kazı çalışmalarını sürdürüyor.

Sağlık Yayın: 15 Eylül 2022 - Perşembe - Güncelleme: 15.09.2022 13:47:01
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
942 okunma
Google News
Göreve geldiği günden bu yana tarihi cami ve türbelerde restorasyon çalışmalarına hız veren, Kurul kalesinde sürdürülen kazıları 12 aya yaymak için çalışma başlatan ve Ordu’nun kahraman gemisi Rüsumat No: 4’ü ölümsüzleştirerek kent hafızasına kazıyan Başkan Güler, Eskipazar Camii’nin restorasyonu ve çevresinde yapılan kazılara verdiği destekle Anadolu’nun saklı kalmış tarihine ışık tutuyor.
 
 
 
Yapılan çalışmalarla Ordu’nun Altınordu ilçesinin ilk yerleşim yeri olan ve bölgeyi Türk topraklarına katan ilk beylik olan Hacıemiroğulları Beyliği döneminde 1380-1390 yılları arasında inşa edilen Eskipazar (Bayram Bey) Camii aslına uygun hale getirilirken, cami çevresinde Hacıemiroğulları Beyliği dönemine ışık tutacak mimari buluntular gün yüzüne çıkarılıyor.
 
 
 “CAMİNİN ÇEVRE DÜZENLEMESİ KAZI BİTTİKTEN SONRA YAPILACAK”
 
 
 
Ordu Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığında görevli restoratör Sevil Akça Demir, caminin restorasyonun devam ettiğini söyleyerek, “Cami restorasyonuna 2021 Ekim ayında başladık. İlk olarak camide bir takım söküm işlemleri gerçekleştirdik. Söktük ve raspa yaptık. Uygulama aşamasında da drenaj hattını yaparken caminin kotunu indirdiğimizde birtakım mimari ögelerde karşılaştık. Çevre düzenleme projesini durdurduk ve müzeye haber verdik. Müze Müdürlüğü burada kazı çalışması yürütüyor. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak caminin restorasyonuna devam ediyoruz. Mahfil katı, cami çatısı projesine uygun olarak yenilendi. İç mekânda tavan ve mahfil kat yapımına ediliyor. Mihrap, minber de aslına uygun olarak yapılıyor. Çevre düzenlemesi de kazı bittikten sonra yapılacak” dedi.
 
 
 
“ESKİPAZAR ERKEN BEYLİKLER DÖNEMİNE AİT ÖNEMLİ BİR KAZI NOKTASI”
 
 
 
Eskipazar’da cami çevresinde başlanan kazı çalışmalarıyla ilgili de bilgiler veren Akça, buranın erken beylikler dönemine ait önemli bir kazı noktası olduğunu belirtti.
 
 
 
Akça sözlerine şöyle devam etti:
 
 
 
“Eskipazar, erken dönem beylikler dönemine ait önemli bir kazı noktası oldu. Hacıemiroğlu Beyliğinin ilk yerleşim yeri Mesudiye Kaleköy olmuş sonrasında buraya gelerek ilk olarak buraya yerleşmişler. Eskipazar onlar için aynı zamanda bir garnizon görevi görmüş ve fetihlere de buradan başlamışlar. Bizim için de erken beylikler döneminin ilk kazısı olması nedeniyle burası çok önem arz ediyor. Buradan çıkacak bütün bulgular Ordu’nun tarihine ışık tutacak. Bildiğimiz şeyler farklı bir hal alacak ve belki de bilgilerimiz güncellenecek”
 
 
 
Daha önce iki tarihi hamamın restore edildiği bölgenin 600 yıl önce Hacıemiroğlu Beyliği Döneminde tarihi cami, hamamlar ve medresesiyle bir eğitim merkezi olduğu düşünülüyor.
 
 
 
 
 
 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.