İkiztepe Örenyeri Kazıları yeniden başladı
Haber
04 Ağustos 2022 - Perşembe 14:17
 
İkiztepe Örenyeri Kazıları yeniden başladı
1974 yılında başlanan ve 2012 yılında son bulan Bafra İkiztepe Örenyeri Kazıları yeniden başladı. Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Başar kazı çalışma alanını ziyarette bulundu.
SAMSUN Haberi
İkiztepe Örenyeri Kazıları yeniden başladı

Çalışma alanında bilgi veren İstanbul Üniversitesi Doç Dr. Öğretim Üyesi Aslıhan Beyazıt “İkiztepede çalışmaları 1974 yılında başlayarak 2012-2013 yılına kadar aralıksız devam etti. Akabinde birlikte çalıştığımız hocamız emekli olduktan sonra 8-9 yıl ara verildi. Çalışmalar 2021 yılında yeniden başlatıldı. İkiztepe önemli bir yerleşim yeri ve 40 yıldır kazılıyor. Karadeniz arkeolojisi için de çok önemli çünkü bu kadar uzun yıllar kazılıp bu kadar bulgu veren en önemli yerleşmelerden biri diyebiliriz. Baktığımızda sadece güney Karadeniz için değil, kuzeyi yani yukarısı için de önemli bir yerdir. O nedenle burada kazıların uzun yıllar devam etmesi gerekmektedir.

Beyazıt sözlerine şöyle devam etti “ İkiztepe de ilk yerleşim M.Ö 4500 ler de başlıyor. M.Ö 1700 yılına kadar aralıksız devam ediyor. Bulguları değerlendirerek baktığınız zaman burası bir kasaba ve en fazla 200 kişinin yaşadığı yerleşmedir. İşte ahşap mimarı kullanıyorlar. Ekonomilerine baktığımız zaman ise en yoğun tekstil üretimi olduğunu görüyoruz. Bunu da nereden anlıyoruz? Tekstil üretimini yaptıkları tezgah ağırlıkları, ağır şartlar çok yoğun bulunuyor. Derileri delmede kullanılan delicilerden yani hayvan kemiklerinden yaptıkları delicilerden aslında nasıl bir sosyoekonomik yapıya sahip olduklarını anlıyoruz “dedi.

 

Bafra TSO Başkanı Göksel Başar “Yapılan bu çalışmanın çok önemli olduğu, İlçemizin ve bölgemizin tarihi geçmişi ile ilgili ciddi bulguların ortaya çıktığı ve sonucunda bölgemizin turizmine de önemli katkılar sağlayacağı inancını taşımaktayım. Ben burada çalışan Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt hanımefendi liderliğinde tüm ekibe kolaylıklar ve başarılar diliyor, katkı ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: (Karadeniz Hayat) - KARADENİZ HAYAT Editör: BİRSEN KALKAR
Etiketler: İkiztepe, Örenyeri, Kazıları, yeniden, başladı,
Yorumlar

Adıyaman Evden Eve Nakliyat Besni Evden Eve Nakliyat Çelikhan Evden Eve Nakliyat Gerger Evden Eve Nakliyat Gölbaşı Evden Eve Nakliyat Kahta Evden Eve Nakliyat Samsat Evden Eve Nakliyat Sincik Evden Eve Nakliyat Tut Evden Eve Nakliyat

Rize escort bayan

Haber Yazılımı