Kalp - damar, böbrek ve diyabet hastaları kırmızı et tüketimine dikkat

Atasam Tıp Merkezi Uzman diyetisyeni Selin Ceylan Ardanuç, kurban bayramında kırmızı et tüketiinin çok fazla olduğunu, başta kalp damar hastalıkları ve böbrek hastalıkları olanlar ve diyabet hastalarının kırmızı et tüketimi konusunda dikkatli ve ölçülü olması gerektiğini söyledi.

Yayın: 08 Temmuz 2022 - Cuma - Güncelleme: 08.07.2022 15:31:42
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
3758 okunma
Google News

 

Diyetisyen Selin Ceylan Ardanuç, Kurban Bayramında kırmızı et tüketimi ve dikkat edilmesi gereken konularla ilgili olarak şunları söyledi:

"Bayramlar kültürümüzde çok önemli günlerdir. Ailemiz ve sevdiklerimizle bir araya gelip geniş sofralarda yenen yemeklere kahkahanın ve neşenin karıştığı bu günlerde kendimizi çok kısıtlamadan ama bazı kurallara uyarak sağlıklı beslenmeyi sürdürebiliriz.


Kurban bayramında bu kuralların başında şüphesiz kontrollü kırmızı et tüketimi gelmektedir.

Kırmızı et ; iyi kalitede hayvansal protein, elzem aminoasitler, demir, çinko, fosfor, B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içerir.

Ancak doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin yüksek olması sebebiyle başta kalp damar hastalıkları ve böbrek hastalıkları olanlar ve diyabet hastaları kırmızı et tüketimi konusunda dikkatli ve ölçülü olmalıdırlar.

Kırmızı et kavurma, kızartma gibi sağlıklı olmayan pişirme yöntemlerindense ızgara veya haşlama gibi tekniklerle pişirilmeli, pişirilirken içerisine ekstra yağ konmamalı, görünür yağlardan mümkün olduğunca ayıklanmış olmalıdır.

Veteriner kontrolü olmayan hayvan etlerinden insanlara şarbon, salmonella, tenya, tüberküloz gibi mikrobiyolojik risklerin olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden aldığınız hayvanın veteriner kontrolü olduğundan emin olmalısınız.
Etin kesimin yapıldığı ilk gün tüketimi rigor mortis dediğimiz ölüm katılığı olmadığı için uygun değildir. 


Uygun koşullarda 1 gün dinlendirilerek tüketimi hem sindirim hem de pişirmedeki zorluğu ortadan kaldırır.

Kırmızı etin yanında salata ya da sebze yemeği tüketimi diyetsel lif ve özellikle C vitamini alımı açısından önemlidir. Çünkü C vitamini etin içerisindeki demirin emilimini arttırır.

Son olarak bu dönemde artan sakatat tüketimine de dikkat çekmek istiyorum. Kalp damar hastaları sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.

Günde 2-2,5 litre su içmeyi,egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Sağlıklı bayramlar dilerim.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.