Kızılırmak Kuş Cenneti’ni 35 Bin Kişi Ziyaret Etti
Haber
10 Ocak 2022 - Pazartesi 15:22
 
Kızılırmak Kuş Cenneti’ni 35 Bin Kişi Ziyaret Etti
Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti pandemiye rağmen geçen yıl 35 bin ziyaretçisini ağırladı.
SAMSUN Haberi
Kızılırmak Kuş Cenneti’ni 35 Bin Kişi Ziyaret Etti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, deltayı Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO doğal miras alanı olmaya hazırlarken, Samsun Valiliği Mahalli Sulak Alan Komisyonu ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından da bölgenin korunması yönünde alınan kararlar titizlikle uygulanıyor. Bu kapsamda bölgenin araç trafiğine kapatılması nedeniyle Samsun Büyükşehir Belediyesi’ de bisiklet, elektrikli bisiklet ve akülü araç hizmetleriyle ziyaretçilerine hizmet veriyor.

UNESCO Geçici Miras Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti,besin maddesi ve fauna açısından zengin popülasyonuyla nesli tükenme tehlikesi altındaki 24 kuş türünden 15’ine, ülkede görülen 420 kuş türünden de 356’sına ev sahipliği yapıyor. 140 tür kuşun ürediği deltada, 100 bin su kuşu barınıyor. Her yıl 7 milyondan fazla göçmen kuşun rotasında yer alması sebebiyle konaklayan leyleklerin yüzde 97.2’si ise yuvalarını burada kuruyor.

56 bin hektar büyüklüğündeki delta, doğal gölleri, ilkbaharda tabanı tamamen suyla kaplanarak yaprak döken su basar ormanları, sazlıkları, gün doğumu ve gün batımındaki eşsiz manzarasıyla görenleri büyülüyor.

GEÇEN YIL 35 bin KİŞİ ZİYARET ETTİ
Ziyaretçi merkezi, görüntü izleme merkezi, sergi salonu ve bölgeye has ürünlerin tanıtıldığı satış reyonu gibi alana sahip deltaya ise ilgi her geçen yıl artıyor. Pandemi kısıtlamalarının sona erdiği 2021 yılında kuş cennetini 21 bin 708’i biletli ve 13 bin 292’si öğrenci olmak üzere toplamda da 35 bin kişi ziyaret etti.

VALİLİK KOMİSYON KARARI İLE MOTORLU TAŞIT YASAK
Kuş cennetinde doğal yaşam döngüsünü sağlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, deltayı Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO doğal miras alanı olmaya hazırlıyor. Bu kapsamda Samsun Valiliği Mahalli Sulak Alan Komisyonu ve Samsun Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararları ve14 Ocak 2021 tarih ve 451 sayılı ve 16 Aralık 2021 tarih ve 633 sayılı komisyon kararları kapsamında alan araç trafiğine kapatıldı.Samsun Büyükşehir Belediyesi de, SAMKUŞ işbirliğiyle gezinti için ziyaretçilere bisiklet, elektrikli bisiklet ve akülü araç imkanı sağladı.

ON BİNLERCE KİŞİ BİSİKLET VE AKÜLÜ ARAÇ İLE GEZDİ
On binlerce ziyaretçiçevre dostu araçlarla alanı gezerken, kuş gözlem meraklıları da gözlem kulelerinde kuşları ve doğayı fotoğraflıyor. Özellikle fotoğrafçıların kullanımına özel arkasında sepetleri olan 3 teker bisikletleri de hizmete sunan Samsun Büyükşehir Belediyesi, alanı gezecek turist kafileleri için de iki adet üstü açık otobüs tahsis etti. Otobüslerde görevli rehberler aracılığıyla ziyaretçilere kuş cenneti tanıtılarak, kuşlar ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler veriliyor.

KUŞ CENNETİNİN KORUNMASI VE YÖNETİMİ
Bu arada 21 Nisan 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ ilan edilen Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin korunması ve yönetimi, yaban hayatı geliştirme sahasındaki bilimsel çalışma ve eğitim dışındaki tüm insan faaliyetlerinden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı sorumlu olurken, alınan kararları uygulayıcı olan Samsun Büyükşehir Belediyesi ise Dünya mirasının korunmasında tüm imkanları seferber ediyor.Yürütülen tüm faaliyetler ise örnek ve pilot bir proje olarak bakanlıklar tarafından da takip ediliyor.

 

Kaynak: (Karadeniz Turizm Gazetesi) - Karadeniz Turizm Gazetesi Editör: BİRSEN KALKAR
Etiketler: Kızılırmak, Kuş, Cenneti’ni, 35, Bin, Kişi, Ziyaret, Etti,
Yorumlar

Adıyaman Evden Eve Nakliyat Besni Evden Eve Nakliyat Çelikhan Evden Eve Nakliyat Gerger Evden Eve Nakliyat Gölbaşı Evden Eve Nakliyat Kahta Evden Eve Nakliyat Samsat Evden Eve Nakliyat Sincik Evden Eve Nakliyat Tut Evden Eve Nakliyat

Rize escort bayan

Haber Yazılımı