Mazot Zamları Kültür Turlarını Vurdu

Son aylarda mazot fiyatlarına yapılan peş peşe zamlar turizm taşımacılarını tam anlamıyla vurdu.

Yayın: 23 Şubat 2022 - Çarşamba - Güncelleme: 23.02.2022 16:23:02
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
2607 okunma
Google News

 Mazotun yanı sıra personel ve araç bakım maliyetlerinin de olağanüstü artması kültür turlarının maliyetini katladı. TÜRSAB Karayolu İhtisas Başkanı Taşkın Arık sorunun geldiği boyutu Turizm Ajansı'na çarpıcı sözlerle anlattı.

TÜRSAB Karayolu İhtisas Başkanı Taşkın Arık mazot, personel ve işçilik gibi ücretlerde yapılan artışlar sebebiyle kültür turlarının maliyetinin olağanüstü şekilde arttığını söyledi.

Kültür turları yapılamayacak duruma gelebilir
Konuyla ilgili Turizm Ajansı'na değerlendirmelerde bulunan Arık, başta mazot olmak üzere maliyetlerdeki olağanüstü artışların kültür turlarını yapılmayacak hale getirebileceğini söyledi.

İstanbul-Kapadokya kültür turunda sadece mazot maliyeti 10 bin liraya çıktı
Sorunun geldiği boyutu örneklerle açıklayan Arık, 3 gece 4 gündüz İstanbul-Kapadokya turunda otobüslerin gidiş dönüş 1800 kilometrelik yol yaptığını belirterek " Daha önce İstanbul-Kapadokya turlarında otobüsler Adblue'yla birlikte gidiş dönüş 3-4 bin liralık mazot yakıyordu. Ama son 1 yılda mazot fiyatlarının olağanüstü artması sebebiyle mazot maliyeti 10 bin liraya kadar çıktı. Mazotun yanı sıra birinci kaptan ve ikinci kaptan ücretleri de arttı. Şoförlerin harcırahı da SGK maliyeti de arttı. Bunun yanı sıra otoyol geçiş ücretleri de zamlandı. Araçların bakım maliyetleri de uçtu. Basit bir örnekle önceden bir otobüs kolçağını İkitelli sanayide 300-400 liraya yaptırıyorsak şimdi 2 bin liraya yaptırabiliyoruz. İğneden ipliğe tüm maliyetlerimiz ciddi şekilde arttı" dedi.


Acenta nasıl satacak?
İstanbul-Kapadokya turlarının kendilerine maliyetinin üzerine kar koymamış haliyle 12 liraya çıktığını belirten Arık, " Acenta maliyeti bu kadar yükselmiş turu kaça satabilecek ki? Mecburen tur fiyatlarını yükseltecek. Ama bu sefer müşteriler bu fiyatı yüksek bulacak. Tam anlamıyla kısır döngü. Bu maliyetlerle kültür turu düzenlemek cesaret istiyor" dedi.


Sosyal medyadan çağrı yaptı: Destek verilmezse iç turizm biter
Taşkın Arık durumun vehametini sosyal medya hesabından paylaştığı mesajla da dile getirdi. Arık twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: " Turizm ulaşımı yapan firmalara mazot ve mali destek yapılmazsa Kapodokya, Karadeniz, Ege gibi turlara kendi insanımızın gitmesi mucize olur. İç turizm bitmek üzere. Hem yenileme hem de yatırım için devletin desteğiyle D2B2 belgeli firmalara finansman desteği bekliyoruz."


Bakanlıklar bir araya gelip turizm taşımacıları ve acentalara destek sağlamalı!
İç turizmin yapılabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Maliye Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığıyla üçlü bir koordinasyon halinde devreye girmesi gerektiğini belirten Arık, " İç turizm kültür turlarında mazot maliyetinin bir kısmının devlet tarafından karşılanabilir. Devlet kültür turlarıyla ilgili seyahat acentalarına direkt teşvik verebilir. Kültür turları yapan acentalara ciro desteği verebilirler. Taşımacıya mazot desteği yapılabilir. KDV indirimi çözüm değil. Bu iş KDV'yle çözülecek bir durum değil" dedi.

Kaynak: Turizm Ajansı

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.