Op.Dr.Taner Kaya: DİZ KİREÇLENMESİNİN TEDAVİSİ ARTIK MÜMKÜN

Atasam Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmotoloji Uzmanı Op.Dr.Taner Kaya Diz kireçlenmesi ve tedavi yollarını anlattı.

Yayın: 16 Haziran 2022 - Perşembe - Güncelleme: 16.06.2022 17:16:24
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

 

 

Diz eklemi içerisinde yer alan kıkırdağın ilerleyici bir şekilde aşınması ve kaybı ile ortaya çıkan Diz kireçlenmesi, yada eklemlerdeki kireçlenmenin tıbbi adı osteortrittir.

Ağrının bazen hastanın yürümesini kısıtlayacak kadar  şiddetli olduğu bu rahatsızlığın tedavisi mümkün.

 

Atasam Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmotoloji Uzmanı Op.Dr.Taner Kaya Diz kireçlenmesi ve tedavi yollarını anlattı.

 

Diz kireçlenmesinin tedavisinin artık mümkün olduğunu belirten Op.Dr.Taner Kaya Şu bilgileri verdi:

“ Genellikle yavaş başlangıçlıdır ama zamanla ilerler. Geçirilmiş travma, profesyonel sporcular veya ağır işte çalışma gibi dizi zorlayıcı hareketlerin sürekli yapılması, diz çevresi kaslarda zayıflık, obezite ve genetik yatkınlık gibi durumlar dizde kireçlenmeyi artırır. Yine kadın hastalarda daha fazla görülmektedir.

 

Hastalarda ne gibi şikayetler olmaktadır?

Özellikle ağrı ön plandadır. Ağrı bazen hastanın yürümesini kısıtlayacak kadar  şiddetlidir. Gece ağrısı ve istirahat sırasında bile ağrı devam edebilmektedir. Dizde  yürüme ve aktivite sonrasında şişlik olur. Daha ileri evre kireçlenmelerde dizde hareket kısıtlılığı hatta kilitlenmeler olabilir. Zaman zaman dizde yanmada ağrıya eşlik edebilir.

Tanı nasıl konulur?

Hasta  şikayetleri ayrıntılı biçimde sorgulandıktan sonra fizik muayene yapılır. Diz kireçlenmesi için özel fizik muayene teknikleri uygulanır. Görüntüleme yöntemi olarak tanıda en çok direkt grafi dediğimiz röntgen kullanılır. Röntgende kireçlenmeyi gösteren bulgular mevcuttur. Eklem mesafesi daralmıştır. Kemiklerde osteofit dediğimiz çıkıntılar, ve bazı şekil bozuklukları görülür. Kireçlenmenin derecesine göre bu bulgular değişebilir

Kireçlenmeyi önlemek mümkün mü?

Şuan tüm dünyanın üzerinde çalıştığı bir konu bu. Ancak halen en önemli nokta erken tanı ve önlem almak. Erken yaşlarda başlayan diz ağrıları, menisküs, ön çapraz bağ yaralanmaları ve kıkırdak yaralanmaları büyük oranda kireçlenme ile sonuçlanmakta. Bu nedenle erken tanı koymak ve tedavi yapmak çok önemli. Yine kas güçlendirici egzersizler, kilo verme , aşırı uzun yürüyüşlerden kaçınma, uzun süreli dizi katlayarak oturmamak öncelikli yapılması gereken durumlardır.

Diz kireçlenmesi nasıl tedavi edilir?

Hastanın yaşı ,aktivite düzeyi, kireçlenmenin derecesine göre tedavi değişir. Öncelikle altta yatan bir neden varsa bu tedavi edilmelidir. Başlangıç döneminde basit ağrı kesici ilaçlar, kilo verme , diz çevresini güçlendirici egzersizler verilir ve kıkırdak güçlendirici ilaçlar başlanır. Biraz daha ileri evrelerde eklem içi enjeksiyonlar özellikle PRP dediğimiz hastanın kendi kanından özel bir işlemle elde ettiğimiz kök hücreden ve büyüme faktörlerinden zengin sıvı tabakası hastanın dizinin içerisine uygulanır.  Günümüzde çeşitli kök hücre tedavileri de kireçlenmenin önlenmesinde etkindir.

Tedavide ameliyat gerekli mi? Hangi ameliyatlar uygulanır?

Burada kireçlenmenin derecesi ve hastanın yaşı tedaviyi etkileyen en önenmli faktör. Artroskopi dediğimiz kapalı ameliyat yöntemi ile erken başlangıçlı kireçlenmelerde kıkırda,menisküs varsa bağ yırtıkları mutlaka tedavi edilmelidir. Yine bacakladaki kemik eğrilikleri yada ayaktaki şekil bozuklukları çeşitli ameliyatlar ile düzeltilir. Daha ileri yaş hasta grubunda yarım yada tam diz protezi ameliyatı uygulanır. Bu ameliyat sonrası ağrı neredeyse hiç olmaz ve dizdeki hareket kısıtlılığı kilitlenme gibi durumlar ortadan kalkar. Diz protezi ameliyatı hastaların yaşam kalitesini oldukça artıran bir ameliyattır.  Günümüz teknolojisiyle sorunsuz bir şekilde yapılmakta ameliyatın ertesi günü hasta üzerine basarak yürüyebilmektedir. “

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.