Samsun'da Orta Karadeniz Turizm Paneli

Samsun'da Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği (KATİD), TÜRSAB, Atakum Belediyesi ve Sheraton Grand Samsun Hotel iş birliği ile Turizm Paneli gerçekleştirildi.

Gündem Yayın: 28 Eylül 2022 - Çarşamba - Güncelleme: 28.09.2022 09:56:31
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

 

Moderatörlüğünü Orhan Kadıoğlu'nun yaptığı panele konuşmacı olarak ANEX Turizm Grubu Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar, ETS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Suat Özbek, Mercan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mengü, ALTİD Yönetim Kurulu Başkanı Burhanettin Sili  katıldı.

 

Konuşmacılar, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu ve Sinop'un yeni bir turizm destinasyonu olabilmesi için gerekenleri ve görüşlerini aktardılar.

 

Panele, Samsun Valisi Zülkif Dağlı, AK Parti Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, Samsun Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, KATİD Başkanı ve TGA Yönetim Kurulu üyesi Murat Toktaş, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Ayvacık Belediye Başkanı Halil Kalaycı, Tanrıverdi Holding Yönetim Kurulu üyeleri Merve Tanrıverdi Kırbeyi, Müge Tanrıverdi Şahinler, Vezirköprü ve Ladik Belediye Başkanvekilleri katıldı.

 

Panelde Cemil Deveci, Yusuf Ziya Yılmaz, Neslihan Hancıoğlu ve Samsun Valisi Zülkif Dağlı birer konuşma yaptı.

 

Samsun Valisi Zülkif Dağlı, " OKA, Atakum Belediyesi, KATİD, TÜRSAB ve Sheraton Otel İşbirliği ile gerçekleştirilen bu paneli önemiyoruz. Eşsiz doğası, tarihi, kültürü ve coğrafi konumunun sunduğu

avantajları ile her bakımdan özel bir statüde bulunan Samsun, sadece ülkemize değil dünya kültür turizmine de büyük katkılar sunmaktadır. Karadeniz’in incisi Samsun, Kurtuluş mücadelemizin muhteşem destanının anlatıldığı Bandırma Gemi Müzesi ve Avrupa’nın en prestijli müzeleri arasında yer alan Samsun Kent Müzesi başta olmak üzere tüm müzeleri, kültür merkezleri, tarihi camileri, doğal güzellikleri ve ören yerleriyle yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görmektedir.

 

Samsun Valiliği olarak 15 kişilik kurulu oluşturduk ve turizmin gelişmesi için bu kurul ile birlikte çalışmalar yapıyoruz. Tüm turizm sektörünün 27 Eylül Dünya Turizm Günü’nü kutluyor, panelin Samsun ve ülke turizmi için hayırlı sonuçlara vesile olmasını temenni ediyorum." dedi.

 

 

Vali Dağlı'nın ardından ANEX Turizm Grubu Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar söz aldı. Neşet Koçkar, "Destinasyon yaratırken ve başarısı için; biz nasıl farklı olabiliriz'i konuşmamız ve rakiplerimize, coğrafi avantaj ve dezavantajlara bakmamız lazım.

Deniz, yeşillik, coğrafi konum  büyük avantaj. Destinasyon için elimizdekileri ortaya koymalı, kimlere hitab edeceğiniz belirlenmelidir. Bunun ardından kısa, orta, uzun vadeli planlar yapılmalıdır." diye konuştu.

 

 

Mercan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mengü ise şunları söyledi: " Karadeniz Bölgesi çok önamli. Destinasyonu konuşurken, destinasyon kavramına da bakmak lazım. Destinasyon, yani turist çekim merkezi. Bunu pazarlamak için, ulaşım çok önemli. İkinci olarak tesislerin varlığı ve yeteri kadar cazibe merkezi var mı?

İmaj nasıl ve insan kaynakları diğer önemli konulardan. Son olarak da fiyat ve kalite. Sonrasında buraya nasıl müşteri çektim, bunun için neneler yapmalıyım konuları konuşmalıyız. Hedef pazar seçilmeli ve bu pazardan nasıl turist getirmeliyiz planlanmalı.

Destinasyon oluşurken ekonomik, sosyal ve siyasal faktörler de önemli."

 

ALTİD Yönetim Kurulu Başkanı Burhanettin Sili: " Destinasyon konusunda sürdürülebilirlik en önemli konu. Yaratılan destinasyonun sürekliliği konusunda ortak akıl ile hep birlikte hareket edilmeli. Diğer konuşmacıların söylediği gibi ulaşım çok önemli. Antalya'ya dünyanın her yerinden uçak geliyor. Bu bölgede karayolu ve diğer ulaşım yollarının bölgeyi hareketlendirmesi konusunda neler yapmalıyızı, hangi ürünü  kime satmalıyızı konuşmamız lazım.

Bölgenin potansiyeli ortadoğu pazarı. Bir yerden başlanması gerekiyor. Ve sürdürülebilirlik konusunda da sektör, yerel yönetimler ve kamu yönetimi birlikte hareket etmeli." şeklinde konuştu.

 

 

 ETS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Suat Özbek ise şunları söyledi:" Burada konuşulanlar kimsenin bilmediği konular değil. Bütüncül bir harekete ihtiyaç var. Tüm sektör temsilcileri ile ortak organizasyon ve eğitime ihtiyaç var. Herkes aynı bilince sahip olmalı. ETS olarak  Samsun'a ilk kez geldim. 30 yıldır neden gelmediğimin sorgulanması lazım.

Başarı için bir hikayeye, senaryoya, bir ürüne ihtiyaç var. Karşılık bulacak doneye ihtiyaç var. Tekil düşünülmemeli, kombin uygulanmalı."


Toktaş: Artık eyleme geçme zamanı geldi
Paneli değerlendiren Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği KATİD Başkanı, TÜROFED ve TGA Yönetim Kurulu Üyesi Murat Toktaş da “Bizim için son derece önemli bir panel oldu. Bu kadar değerli katılımcıların bir arada olması bölge turizmcilerine ve yerel yönetimlere güzel enerji verdi. Çıkan sonuçlar çok önemli. Bu çalışmaları sürdürebilir kılabilirsek bölgeye büyük katkısı olacaktır. Artık top bizde, söylemden eyleme geçme zamanı geldi” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Panelistler soruları cevaplandırdı.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.