TÜRSAB Başkanı Yılmaz Uzunlar: Belgesiz turist ve yolcu taşıyanlarla belge kiralayan acentalar denetlenmeli

TÜRSAB Orta Karadeniz BTK Başkanı Yılmaz Uzunlar, yetkililerin Belgesiz araçlarla yolcu taşıyan ve belge kiralayan turizm acentalar üzerinde denetimlerin artırılmasını istedi.

Yayın: 04 Nisan 2023 - Salı - Güncelleme: 04.04.2023 11:23:34
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Yılmaz Uzunlar konu ile ilgili olarak  yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:  "Turizmde ve yolcu taşımacılığı ve transferinde belge ticaretinin ve belgesiz yolcu taşıyan araç ve firmaların mutlaka durdurulması lazım.

Belge ticareti yapan seyahat acentalarının iş bilmezlik ve sektörü baltalayacak şekilde çalışmalarından ve belgesi olmayan araçların piyasada denetimsizliklerinden dolayı sektör can çekişiyor.

 

ARAÇ ALIYOR, DİZAYN ETTİRİYOR, BELGE KİRALIYOR, HAKKI İLE İŞ YAPAN ACENTALARA BÜYÜK DARBE

Hakkı ile iş yapan seyahat acentalarına büyük darbe vuruluyor.  Belgeyi kiralayanlar faturalama da yapmıyor. Belgeyi kiraya verdiği kişilerin ne iş yaptığını zaten bilmiyor.  Tüm Ortadoğu pazarında çalışan  acentalara büyük bir denetleme gitmesi gerekiyor. Belgeleri nasıl kiralıyorlar? Adam gidiyor,  Vito alıyor, iç dizaynını yaptırıyor. Daha sonra da seyahat acentasına geliyor TÜRSAB B2 belgesi kiralıyor.  B2'yi de 12.000 ile 15.000 TL arasında kiraya veriyor. Notere de gitmeye gerek yok sistemden anında kiralama yapıyor.

RUHSATINDA KAMYONET YAZAN ARAÇLAR YOLCU TAŞIYOR

 D1 belgeli araçlari biletli yolcu taşır .D2 ve B2 , A1,  bir yerden bir yere taşımacılığı yapabilmek için verilen belgelerdir. Düğüne eğlenceye, bayrama, havalimanlarına gidebilen belgesi bulunanlardır. Bizim tamamen havalimanlarına giden 9+1 10+1 12+1 bu tip  birçok aracımızın ruhsatında binek yazar. Binek yazan araçlarda mesela vitolarda bir kısmında taksi ruhsatlıdır. Bunlar havalimanından yolcu taşıyamazlar ancak A1 belgesi olursa taşırlar.

 

BU DEVLETTEN VERGİ KAÇIRMAKTIR

9+1 olursa D2 belgesi ve B2 belgesi olursa taşır.  Ama birçok havalimanından yolcu taşıyan araçların ruhsatında   kamyonet yazıyor. Kamyonet yük taşır. Bu araçların içlerini VIP yaptırmışlar. Bu  devletten vergi kaçırmaktır. Ben bir araca senelik 125.000 TL sigorta öderken o yalnızca 11 - 12.000 TL sigorta ödüyor. Belgesi yok, sigortası yok!  Bu şekilde benim VIP arabam var diyor. Ve taşımacılık yapıyor. Devletimizin bu konuda önlem almasını istiyoruz.

 

AĞIR VASITA DENETİM İSTASYONLARINDA BU ARAÇLAR DA DENETLENSİN

Çünkü biz TÜRSAB olarak ne kadar denetim yapsak da , devletimiz ilgili birimlerinin denetimi ve desteği olmadan  bunun önğüne geçilemez!.. Birçok havalimanı ve yollarda itina ile denetim yapılması lazım. Bu araçların ağır vasıtaların yük denetimi gibi şehre girişteki denetim istasyonlarında denetlenmesi gerekiyor.
 

GÜNDÜZ DOLMUŞÇULUK, SERVİSÇİLİK, GECE YOLCU TAŞIMACILIĞI YAPIYORLAR

Çünkü c, m, s plakalı araçlar, akşama kadar burada hatta çalışıyor, akşam kalkıyor İstanbul'a yolcu götürüyor. Bizim turizmci  D2 ve B2 belgeli arkadaşlarımızın  mutlaka çift şoförü var, tek şoför ile asla yola gitmezler.  Bizler belgeli olduğumuz için çok yüksek vergiler ödüyoruz. Bir  tane araba alan yola düşüyor. Biz turizmciler olarak zor durumdayız . Bu konuda devletimizden mutlaka destek bekliyoruz."

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.