TÜRSAB'dan 'Vize' isyanı!

TÜRSAB Orta Karadeniz BTK Başkanı Yılmaz Uzunlar Schengen vizesinde yaşanan sorunların turizm sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi.

Gündem Yayın: 01 Haziran 2023 - Perşembe - Güncelleme: 01.06.2023 14:35:57
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
751 okunma
Google News

Yılmaz Uzunlar şunları söyledi:  "  Vize sorunu giderek büyüyor. Eskiden bir hafta 10 gün içinde randevu alınırken şu anda randevu süreleri 3 ayın üzerine çıkmış durumda. Ayrıca ortalama vize kotaları 1000 civarındayken şu anda 200'e düşmüş durumda. Eskiye göre 5'te bir oranında müracaat kabul ediliyor.

Ayrıca ret oranları da artmış durumda. Aslında sistemli bir şekilde Türk vatandaşlarının turistik amaçlı gezilerinde sıkıntı var. Ret oranlarının artmasında da konsolosluklar kontenjan sınırını gerekçe gösteriyor. Geçen senelerde yüzde 15'lerdeki ret oranı 2023'te yüzde 50'lerin üzerinde seyrediyor.

Karaborsa VİP vize türedi
Normal Schengen vize ücretleri 80 euro. Birde 20-30 Euroluk hizmet bedeli karşılığında bu vizeler alınacakken şu anda VİP vize diye bir sistem çıkarılmış vaziyette. Bu vize sisteminde randevunuzu erken almak istiyorsanız ya da o randevu sırasına yer almak istiyorsanız 300 Euro'dan başlayıp 1000 Euro'ya kadar çıkan bir karaborsa sistemi oluşmuş durumda. Maalesef otel parasını ödeyen uçak biletini alan insanlar vize alamadığı için mecburen pahalı da olsa bu yöntemi tercih ediyorlar

Yurtdışına tur düzenleyen acentalarımız ciddi sıkıntıda!
Seyahat acentaları satışlarını programlarını çok önceden yapıyorlar. Otel, uçak ücretleri ödeniyor fakat vize almaya sıra geldiğinde 3-4 ay sonrasına randevu veriliyor. Hiç kimse 5-6 ay sonrasıyla ilgili seyahat programlaması yapmıyor. Yurtdışına tur düzenleyen 1000 civarında seyahat acentamız var. Bu acentalarımız işlerini yapamıyor vize sıkıntısından dolayı. Ciddi mağduriyet söz konusu.

En çok sorun Almanya ve Fransa'da yaşanıyor
Şu anda vize randevusu alınırken en çok sıkıntı Almanya ve Fransa'da yaşanıyor. Yunanistan en esnek davranan ülkelerden birisi. Şu anda yurtdışı seyahat taleplerinde çok ciddi şekilde vizesiz ülkelere kayış var."

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.