TÜRSAB Orta Karadeniz BTK Başkanı Yılmaz Uzunlar:Tur araçları tam denetlenmiyor

TÜRSAB Orta Karadeniz BTK (Bölge Temsil Kurulu) Başkanı Yılmaz Uzunlar turizmde seyahat acentalarının ve özellikle mültecilerin kaçak olarak çalıştığını, trafik ekiplerinin yaptıkları denetimlerde Ulaştırma Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı'nın zorunlu bulundurulması gereken belgeleri de kontrol etmeleri gerektiğini söyledi.

Gündem Yayın: 05 Temmuz 2022 - Salı - Güncelleme: 05.07.2022 18:13:48
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
Google News

 


Yılmaz Uzunlar, Ulaştırma Bakanlığı'nın yolcu taşımacılığı ve turizm taşımacılığı yapan araçlarda bulundurması gereken belgeler ve TÜRSAB acenta belgeleri için turizm acentaları ve firmaların onbinlerce TL ödediklerini, ancak bu belgeleri bulundurmayan, özellikle mültecilere ait firma ve araçların denetimlerinin tam olarak yapılmaması nedeniyle Turizm acenta firmalarının haksız rekabet karşsında zarar ettiği, devletin de vergi kaybına uğradığını söyledi.


Yılmaz Uzunlar, TÜRSAB, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Emniyet Müdürlüğü ekipleri ile kanunun emrettiği şekilde Tur araçları ve turist taşıyan araçları denetlediklerini, ancak bu denetimlerin kaçağı önlemede yeterli olmadığını belirtti..

Yılmaz Uzunlar, " Biz denetimleri abcak araçların geldikleri bölgelerde ve güzergahlarda yapabiliyoruz. Bu da tüm aaçların tam olarak denetlenmesine engel oluyor. Sistemin tam olarak işlemesi, kaçakların ve vergi kayıplarının önüne geçilmesi, standart dışı aaç ve sürücülerle daha büyük felaketlerin yaşanmaması için Trafik ekiplerinin TUR araçlarından rutin denetimlerde istedikleri evrakların dışında bulundurulması zorunlu evrakları da istemeleri gerekmektedir.

Bunu Emniyet güçleri, Ulaştırma Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ekipleri yapmaya çalışıyor ama, Trafik ekiplerinin rutin denetimlerinde TURaraçlarını bu evraklar için de denetlemelri hem kaçağı engelleyecek, hem develtimizin vergi kaybının önüne geçilecek, tuırizm sektörüne kalite gelirken bedel ödeyen Turizm Firmaları ve acentaları mağdur olmayacak, hem de kaliteli turizm hizmeti verilmesinin önü açılacaktır." dedi.

Yılmaz Uzunlar konu ile ilgili olarak Genel Yayın Yönetmenimiz Coşkun Özbek'in sorularını cevaplandırdı.

İŞTE O RÖPORTAJ:
 

Coşkun ÖZBEK : Değerli okuyucularımız Samsun'da teknofest 2022 öncesi birçok hazırlıklar devam ederken, Samsun'un geçmişten kaynaklanan ve mültecilerin oluşturduğu Kaçak turizm acenteler hala problem yaratmaya devam ediyor . Bizim yaptığımız gözlemlerde gerekli olan belgeleri almadan ve kaçak olarak burada Turizm faaliyeti yürüten birçok firma var. Yanımızda, TÜRSAB Orta Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Yılmaz Uzunlar var. .

Yılmaz Uzunlar geçmiş yıllarda da denetimlerle ilgili çalışmalar yapmış  ilgili  kamu yöneticilerine yasaların uygulanması için çağrıda bulunmuştu. Biz şimdi bununla ilgili olarak Sayın Yılmaz Uzunlar 'ın görüşlerini almak istiyoruz.
Sayın başkanım ne diyorsunuz bu konuda? 


Yılmaz UZUNLAR: Öncelikle bizi ziyaret ettiğiniz için size teşekkür ediyoruz. Bu konuyu ele aldığınız için teşekkür ediyoruz. Sayın devlet büyüklerimize biz şu şekilde sesleniyoruz; bizlerin maliyetleri çok ağır!.. Nasıl çok ağır; bir belge alabilmenin maliyeti ve turizmcilik yapmanın maliyeti bugün 300-400 bin TL...

 SURİYELİ VE IRAKLILAR RAHATÇA DENETİMSİZ, BELGESİZ TUR YAPIYOR

2 personel çalıştırıyor. 2 personelin SSK ve maaşı aylık 12-13.000 bn TL.. 
Bu Suriyeli, Iraklı diye tabir ettiğimiz arkadaşlara biz yaklaşık 4-5 senedir müdahale ediyoruz. Bu Türkiye'nin her yerinde kanayan bir yara oldu. Biz geçen gün burada birisini yakaladık, kendisine işlem yaptık bir gün sonra baktık kendisi Antalya'da...

 Antalya'daki arkadaşımıza bildirdik, Antalya'daki arkadaşımız aynı şekilde işlemini yaptı ve bugün bu arkadaş bu Iraklı arkadaş tekrar; ne belgesi var ne bir şeyi var bugün Trabzon'a gitti 3 gün Trabzon'da gezi yapacak.


BELGELER İÇİN YÜZBİNLERE VARAN RAKAMLAR ÖDÜYORUZ

Trabzon'daki arkadaş Ta işlem yapacak;  diyecek ki bu insanlar nasıl bu şekilde yapıyor bunu?  devlet büyüklerimizden bize sahip çıkmalarını istiyoruz. İki sene zaten pandemide zor durumda kaldık. Pandemiden çıktık; insanlar zaten zor durumda.. 


Buna rağmen şimdi biz D2 belgesi alıyoruz; maliyeti 400 500 bin TL.. B 2 belgesi alıyoruz 600-700 bin TL, TÜRSAB belgesi alıyoruz 150.000 TL, İşçi çalıştırıyoruz 12-13.000 bin TL, bunun elektriği, suyu, maliyeti var!.. Bu insanlar evlerinden internet üzerinden bu turu yapmaya devam ediyorlar ve bizler hiçbir şey yapamıyoruz.


Benim gerçek turizmci arkadaşlarıma zarar veriyorlar. Devlet büyüklerimiz,  bunları artık nasıl engelleyecekler, nasıl yapacaklar karar alınması lazım!.. Yoksa bu iş bize çok pahalıya mal oluyor.


Coşkun ÖZBEK: Şehirler arası yolculuk yaptığınızda bile bütün belgelere bakılıyor; bu kaçak çalışan arkadaşların belgelerine bakılmıyor mu? 

BELGESİ OLMAYAN FİRMA TUR DÜZENLEYEMEZ 


Yılmaz UZUNLAR: Belgeleri yok!.. Mesela örnek veriyorum; biz araçların bir tanesini durdurduk. araçta D2 belgesi var, TÜRSAB belgesi yok! nereye gidiyorsunuz diyoruz; geziye gidiyoruz diyorlar!

 Vezirköprü mesela... Vezirköprü'ye TÜRSAB belgesi olmadan tur düzenleyemez.
Zaten bu adam kaçak yapıyor. Aracın bütün belgeleri var, arabacının bir suçu yok!.. Arabacı kim araba isterse ona kiraya verir... Sonuçta bu adamların arabalarının maliyetleri çok yüksek ama denetlenmesi lazım!...

Jandarmanın, Polisin,  Maliyenin denetlemesi lazım!...  Denetlenmiyor mu; tabii ki denetleniyor! Bu işe biraz daha eğilmemiz lazım.


VERGİYİ DEVLETE ÖDEMİYOR, FİYATTAN DÜŞÜYORLAR

Bu adamlar vergi ödemiyor. Benim turizmcim Trabzon'a bir turu 3500 TL'ye yaparken bunlar bu işi 1500-2000 TL'ye yapıyorlar.

Verdikleri vergiyi düşerek haksız rekabet yapıyorlar. Bu konuda devletimizden destek istiyoruz bir araç durdurulduğu zaman rehberi kim,  Firma kimin bunların sorgulanmasını istiyoruz. 

BİR TEK TÜRSAB'LA OLMUYOR JANDARMA VE POLİS DENETİMLERİNDE BUNLARA DA MÜDAHAL EDİLMESİ LAZIM

Bir tek TÜRSAB ile bu olmuyor artık. TÜRSAB heryere koşamaz, her yere bakamaz!...Devletimizin, jandarmamızın ve polisimizin denetimlerinde bunlara da müdahale etmesini istiyoruz.

Bunlara müdahale edilmesi lazım, Devletimizden bu konuda destek vermesini bekliyoruz." 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.