TÜRSAB Orta Karadeniz Merdiven altı Sağlık Turizmine Savaş açtı

TÜRSAB Orta Karadeniz BTK Başkanı Yılmaz Uzunlar, merdiven altı sağlık turizmi yapanların, sağlık turizmine büyük darbe vurduğunu belirterek bu yapıyla mücadele edeceklerini söyledi.

Gündem Yayın: 21 Eylül 2023 - Perşembe - Güncelleme: 21.09.2023 18:17:42
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
Google News


Samsun'da Sağlık Turizmi'nin gelişmesi için TÜRSAB, SASTUD, Kamu kurumları ve ilgili STK'lar yoğun çaba içerisine girerken, Sağlık Turizminde kayıtdışı hizmet verenler darbe vuruyor.

 

Türkiye'de gelişen ve önemli gelir getiren sektörlerin başında gelen Sağlık Turizminde geçen yıl Türkiye'ye yılın ilk 6 ayında sağlık için 746 bin turist geldi.

 


Samsun'da da geçen yıl,  sağlık turizmi kapsamında 29 bin 880 hasta  hizmet aldı. Samsun Sağlık Turizmi'nde sağlık kuruluşları ve TÜRSAB, önemli çalışmalara imza atarken, asıl tehdit kayıt dıışı çalışan ve simsar adı verilen yurtdışından hasta getiren kaçak pazarlamacılar sektörün gelişmesine damga vurmaya başladı.

Samsun'da  sağlık turizmi anlamında hizmet alan hasta sayısı 2019 yılından bugüne kadar büyük artış gösterdi.  2019'da 14 bin 509 olan hasta sayısı 2022'de 29 bin 880'e yükseldi. Yüzde 105'lik artışı  çok daha yukarılara taşımak için kamu ve özel sağlık tesislerle SAamsun Valiliği koordinasyonunda ortak çalışma ve projeler için planlamalar da başladı.

 

Samsun'u sağlık turizmi alanında marka kentlerden biri haline getirmeyi amaçlayan bu çalışmalara, TÜRSAB da müdahil oldu.

 

TÜRSAB Yetkilileri, Türkiye'nin sağlık turizminde lider ülkeler arasına girdiğini belirterek, merdiven altı yapılara da dikkat çekti. Türkiye'de sağlık turizmi artırılırken kalitenin  de korunması gerektiğini ifade eden TÜRSAB Orta Karadeniz BTK Başkanı Yılmaz Uzunlar, " Sağlık hizmeti almak için seyahat edecek turistler, hekim ve sağlık personeli kalitesi, hastane özellikleri, ulaşım, konaklama, dil problemi gibi konuları göz önünde bulunduruyor." dedi.


TÜRKİYE VE ORTA KARADENİZ 1 YILDA AĞIRLADIĞI TURİST SAYISININ 10 KATINA 6 AYLIK SÜREÇTE ULAŞABİLİR DURUMDA"

 

Sağlık turizminin ülkemiz ve Samsun ve Orta Karadeniz Bölgesi için hem ,hem de prestij anlamında oldukça değerli bir sektör olduğunu savunan Yılmaz Uzunlar, 

" Bizim hedefimiz dünyanın en iyisi olmak. Uluslararası Sağlık Hizmetleri'nin (USHAŞ) verilerine göre 2023'ün ilk 6 aylık döneminde ülkemizi sağlık hizmeti almak için ziyaret eden turist sayısı 746 bine yükseldi. Bu veriler ışığında rahatlıkla söyleyebiliriz ki 15 yıllık süreçte Türkiye 1 yılda ağırladığı turist sayısının 10 katına 6 aylık süreçte ulaşabilir durumuna geldi.

 

Türkiye'de faaliyet gösteren birçok sağlık kuruluşu ise hastaların beklentilerini karşılayacak donanıma sahip olmanın ötesine geçerek global çapta lider olma yolunda hızla ilerliyor.

 

DOĞRU PAZARLAMA KAMPANYALARI YÜRÜTMELİYİZ

 

Uzunlar,  Türkiye'nin sağlık turizminde hedefinin dünyanın en iyisi olmak olduğunu, Samsun'un amacının da en iyiler arasında gelişmiş sağlık kuruluşlarımızı ve hekimlerimizi Dünyaya tanırmak olduğunu belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Sağlık turizmi sektörünün büyümesiyle her gün daha fazla hastaya hizmet veriyoruz. Sağlık Turizmi doğru  yönetilemediğinde meyvesi acıdır. Bu yüzden, sektör paydaşlarımız da bu konuda üzerlerine düşeni yapmalı. Tüm paydaşlar, hizmet verirken ülke ve Samsun  imajı önceliklendirmeli. Aksi takdirde Türkiye ve Samsun, uzun yıllar yalnızca fiyat açısından tercih edilebilir ülke imajıyla tanınır. Biz, çok daha yüksek sınıf hastalara da hizmet vermek istiyoruz. Sadece fiyat değil kalitemizle de öne çıkmalıyız. Bunun için doğru pazarlama kampanyaları yürütmeliyiz.

 


İNŞA EDİLEN İMAJIN MERDİVEN ALTI KLİNİKLER SEBEBİYLE BOZULMASI SORUNU YAŞANIYOR

Sektörün yaşadığı en büyük sorunlardan birisi de inşa edilen imajın merdiven altı klinikler sebebiyle bozulması. Sosyal medya reklamları, abartılı ve yalan vaatler ile ikna edilen turistler ülkemize geliyor ve merdiven altı kliniklerden çok ucuz fiyatlarla 'sözde' hizmet alıyor. Bunun sonucunda bir sağlık problemi yaşandığında, bu konu turistlerin ülkemize dair bakış açısını olumsuz yönde değiştiriyor. Bu da milyonlarca dolar yatırım yapıp olumlu imaj inşa etmeye çalışan dürüst kişilerin emeklerinin ziyan olmasına yol açıyor."

 


Yılmaz Uzunlar, TÜRSAB Olarak Türkiye genelinde ve Orta Karadeniz BTK Kapsamına giren illerde merdivenaltı ve kaçak Sağlık Turizmi yapanlara, simsarlara ve bunlardan hizmet alan sağlık kuruluşları ve hekimlere karşı mücadele başlattıklarını, bu mücadelenin başarılması hailnde Samsun'un ve Türkiye'nin Sağlık urizmi ve sağlık kuruluşları imajının önemli ölçüde değer kazanacağını söyledi.

 

Uzunlar açıklamasını şöyle tamamladı: " Samsun'da da Sağlık Turizmin amaçlı gelen konuk sayısında geçen yıla göre 115 'lik bir artış var. Ancak gelirler, merdivenaltı kayıtsız ve kaçak çalışanlar nedeniyle düşük. Bu kadar kaliteli kuruluşlarımızın ve hekimlerimizin olduğu Samsun'da ve bölgede, kaliteyi artıramanın yolu kurumsallaşmadan ve kayıtdışı merdiven altı faaliyetlerden uzak durmaktan geçiyor. TÜRSAB Orta Karadeniz BTK olarak çok sayıda merdivenaltı ve kayıtdışı çalışan kuruma ceza yazdık. Ancak bu yeterli değil. Gelir İdaresi Başkanlığı, Emniyet yetkilileri , İl Kültür ve İl Sağlık Müdürlükleri destek vermeli.

 

Bu gerçekleşirse hem Samsun'un ve Türkiye'nin kalite imajı artacak, hem devlet gelir kaybına uğramayacak, istihdam artacak; hem de sağlık turizmi gelirleri katlanacaktır. Ben ilgili kurumları göreve davet ediyorum." 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.